
Këshillimi Smart - Luleshtrydhja
Kultivimi i luleshtrydhes dhe standardet e marketingut
Kultivimi i luleshtrydhes ka pasur një trend të mirë zhvillimi në këto 6-7 vite dhe rritje të eksporteve. Bazuar në statistikat e FAOSTAT-it (viti 2022), në Shqipëri kultivohen rreth 131ha luleshtrydhe, por nga konsultimet me fermerët dhe specialistët e bujqësisë, paraqitet një sipërfaqe rreth 220 ha të kultivuara me luleshtrydhe. Prodhimi total i luleshtrydhes është 6,290 ton. Gjatë vitit 2022 janë eksportuar 2,562 ton luleshtrydhe në një vlerë 4,117,294 $, ndërkohë që vetëm një sasi e vogël importohet nga Greqia, pra rreth 17.1 ton në një vlerë rreth 36,522$.
Fermerët kultivojnë 2 lloj luleshtrydhe, Fortuna dhe Sabina, që kanë ndryshim me njëra tjetra në ciklin prodhues, shtrirja në kohë e prodhimit dhe vjelja. Tregtimi i produktit fillon nga muaji Dhjetor me sasi të vogla dhe përfundon në muajin Maj ose fillim të muajit Qershor. Kulmi i prodhimtarisë së këtij fruti arrin në fund të muajit Prill dhe fillim të muajit Maj (siç është pasqyruar dhe në kartat teknologjike të përgatitur nga NOA). Në zonën e Kafarajt në Fier, janë mbi 100 hektarë të kultivuara me luleshtrydhe në sera tunel.
Kushtet për magazinimin e luleshtrydhes
Fruti i luleshtrydhes bën pjesë në grupin e frutave jo-klimakterike, që do të thotë se nuk mund të piqet pas vjeljes, pra gjatë ruajtjes dhe tregtimit. Luleshtrydhja është një frut që është shumë i ndjeshëm ndaj temperaturave të larta dhe e humbet ujin shumë shpejt. Në dy orë në 15°C, fruti i luleshtrydhes humbet 0,5% të masës së tij. Frutat që ekspozohen në rrezet e diellit (30°C), për 4 orë humbasin 40% të vlerës së tyre tregtare. Frutat e freskëta të luleshtrydheve mund të ruhen për 7 deri në 10 ditë. Temperatura e ruajtjes duhet të jetë 0°C, dhe lagështia relative duhet të jetë 90 - 95%. Temperatura më e lartë negative (temperatura në të cilën dëmtohet fruti) është -0,8°C. Nëse frutat ruhen në dhomat ULO (Oksigjen ultra i ulët), duhet të sigurohet raporti i mëposhtëm i gazrave: 5-10% O2; 15 - 20% CO2.
Standardet e marketingut të luleshtrydhes
Gjatë vjeljes, është e rëndësishme të kujdeseni për higjienën personale. Fruti mund të kontaminohet me patogjenë të ndryshëm që shkaktojnë sëmundje tek njerëzit që mund të transmetohen. Në kushtet tona për vjeljen e luleshtrydheve më së shpeshti përdoren arkat prej druri me përmasa 30x50cm, e së fundmi edhe ambalazhe prej kartoni të përmasave të ndryshme. Fruti i luleshtrydhes është i ndjeshëm ndaj presionit, gjë që duhet pasur parasysh gjatë vjeljes në ambalazhe të mëdha. Fruti i luleshtrydhes mund të paketohet edhe në kuti të vogla plastike që mundësojnë çlirimin e gazrave nëpërmjet vrimave. Fruti duhet të ftohet sa më shpejt që të jetë e mundur pas vjeljes, në mënyrë që të zvogëlohet intensiteti i frymëmarrjes dhe humbja e lagështisë, duke zgjatur kështu periudhën e ruajtjes së tyre dhe të jenë sa më të freskëta.
“Fermerë, respektoni standardet e marketingut”
“NOA Financon, NOA Këshillon”
Këshillime të tjera



Këshillimi Smart - Kultivimi i Luleshtrydhes
06.03.2025











Agroturizmi, një trend i ri në Shqipëri
25.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i mishit të derrit
15.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
11.11.2024




Këshillimi Smart - Trendi i hudhrës
25.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i mandarinave
09.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i domates
19.08.2024
Këshillimi Smart - Trendi i shalqinit
08.08.2024

Këshillimi Smart - Trendi i limonit
30.07.2024
Këshillimi Smart - Trendi i portokalleve
19.07.2024
Trendi i tregut të mollës në BE
11.07.2024
Trendi i mjalit
08.07.2024
Trendi i prodhimit dhe konsumimit të verës
27.06.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
14.06.2024
Këshillimi Smart - Kultivimi i spinaqit
06.06.2024
Këshillimi Smart - Tuta Absoluta në sera
29.05.2024
Këshillimi Smart - Hiri i vreshtit
16.05.2024
Këshillimi Smart - Trajtimi i vreshtave
10.05.2024


Këshillimi Smart - Prodhimi i qumështit
11.04.2024



Këshillimi Smart - Skemat kombëtare 2024
22.02.2024
Këshillimi Smart - Dixhitalizimi i bujqësisë
16.02.2024

Këshillimi Smart - Kultivimi i Misrit
01.02.2024
Këshillimi Smart - Shalqini
26.01.2024
Këshillimi Smart - Tregu fruta - perimeve
17.01.2024

Këshillimi Smart - Konsumo shqip
27.12.2023
Këshillimi Smart - Siguria ushqimore
14.12.2023
Forumi Ekonomik Ballkanik 2023 - Agrotech
04.12.2023
Këshillimi Smart - Të imtat
24.11.2023
Këshillimi Smart - Holstein
10.11.2023
Këshillimi Smart - Kreditim i Zgjuar 2023
30.10.2023
Këshillimi Smart - Karrota
24.10.2023
Këshillimi Smart - Kivi
11.10.2023
Këshillimi Smart - Ujitja me panele diellore
05.10.2023
Këshillimi Smart - Ulliri dhe vaji i ullirit
26.09.2023
Këshillimi Smart - Hidet
21.09.2023
Këshillimi Smart - Rrjeta anti-breshër
12.09.2023
Këshillimi Smart - Mandarina
30.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot 2
23.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot
14.08.2023
Këshillimi Smart - Molla
02.08.2023

Këshillimi Smart - Vreshtaria dhe Verëtaria
17.07.2023






Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
