
Këshillimi Smart - Ulliri dhe vaji i ullirit
Vjelja e ullirit dhe prodhimi i vajit cilësor
Prodhimi i ullirit shënoi rritje me rreth 40% gjatë vitit 2022. Në vitin 2021 u prodhuan 110 mijë ton ullinj, ndërsa gjatë vitit 2022 prodhimi arriti në 158 mijë tonë. Në 6 mujorin e parë, është eksportuar një sasi prej 4,100 tonë, nga mesatarisht 80 tonë të eksportuara historikisht. Importi gjatë periudhës Janar-Gusht 2023 rezulton me ulje, përkatësisht me vetëm 22.5 ton vaj ulliri, kundrejt 184 ton vaj ulliri që u importuan gjatë periudhës Janar-Gusht 2022. Shqipëria prodhoi rreth 25-30,000 ton vaj ulliri gjatë 2022, pra rreth 10,000 ton me shumë se vitet e tjera. Ajo që spikati gjatë vitit 2022 ishte një tregtim vaji me çmim shumë të ulët që u nda në dy faza: a). Shitje me çmim rreth 400 lek/lit gjatë periudhës Janar- Mars 2023, b). Shitje me çmim rreth 550 lek/lit gjatë periudhës Prill-Gusht 2023.
Ku qëndron ndryshimi në cilësi, standard, çmim?
- Për të prodhuar vaj ekstra të virgjër një ullishtar i mirë e çon ullirin çdo natë në fabrikë për përpunim, pra nuk duhet të kalojë 24 orë. Çdo ditë qëndrimi në fermë, vaji në brendësi të frutit humbet 10- 20% të cilësisë, duke rritur aciditetin, pakësimin e elementëve cilësorë si polifenoli dhe pakësimi i aromës.
- Vaji ekstra i virgjër duhet të jetë i shtrydhur pa nxehtësi të shtuar, pra në temperaturë të ambientit jo më të lartë se rreth 27°C.
- Drita është armiku i vajit të ullirit dhe po ashtu edhe nxehtësia. Ruajeni vajin e ullirit në enë inoksi apo enë qelqi të errta dhe në një mjedis të freskët dhe të errët.
- Analizat e vajit të ullirit dhe certifikimi i prodhimit me standardin ISO 22000 është i domosdoshëm.
“Fermerë, respektoni standardet e vajit të ullirit”
Fermerët, përpunuesit e vajit të ullirit duhet të respektojnë një seri standardesh, që kërkojnë investime paraprake që lidhen me procesin e vjeljes (rrjeta, pajisje vjelje, kosha plastike), me procesin e përpunimit (tanke inoksi apo enë qelqi të errta), linja amballazhimi dhe etiketimi të vajit të ullirit dhe certifikimi i tij. Nëse respektohen këto standarde, vaji i ullirit mund të shitet me çmim 7-8 euro/lit.
“NOA Financon, NOA Këshillon”
Këshillime të tjera










Agroturizmi, një trend i ri në Shqipëri
25.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i mishit të derrit
15.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
11.11.2024




Këshillimi Smart - Trendi i hudhrës
25.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i mandarinave
09.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i domates
19.08.2024
Këshillimi Smart - Trendi i shalqinit
08.08.2024

Këshillimi Smart - Trendi i limonit
30.07.2024
Këshillimi Smart - Trendi i portokalleve
19.07.2024
Trendi i tregut të mollës në BE
11.07.2024
Trendi i mjalit
08.07.2024
Trendi i prodhimit dhe konsumimit të verës
27.06.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
14.06.2024
Këshillimi Smart - Kultivimi i spinaqit
06.06.2024
Këshillimi Smart - Tuta Absoluta në sera
29.05.2024
Këshillimi Smart - Hiri i vreshtit
16.05.2024
Këshillimi Smart - Trajtimi i vreshtave
10.05.2024


Këshillimi Smart - Prodhimi i qumështit
11.04.2024

Këshillimi Smart - Luleshtrydhja
28.03.2024


Këshillimi Smart - Skemat kombëtare 2024
22.02.2024
Këshillimi Smart - Dixhitalizimi i bujqësisë
16.02.2024

Këshillimi Smart - Kultivimi i Misrit
01.02.2024
Këshillimi Smart - Shalqini
26.01.2024
Këshillimi Smart - Tregu fruta - perimeve
17.01.2024

Këshillimi Smart - Konsumo shqip
27.12.2023
Këshillimi Smart - Siguria ushqimore
14.12.2023
Forumi Ekonomik Ballkanik 2023 - Agrotech
04.12.2023
Këshillimi Smart - Të imtat
24.11.2023
Këshillimi Smart - Holstein
10.11.2023
Këshillimi Smart - Kreditim i Zgjuar 2023
30.10.2023
Këshillimi Smart - Karrota
24.10.2023
Këshillimi Smart - Kivi
11.10.2023
Këshillimi Smart - Ujitja me panele diellore
05.10.2023
Këshillimi Smart - Hidet
21.09.2023
Këshillimi Smart - Rrjeta anti-breshër
12.09.2023
Këshillimi Smart - Mandarina
30.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot 2
23.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot
14.08.2023
Këshillimi Smart - Molla
02.08.2023

Këshillimi Smart - Vreshtaria dhe Verëtaria
17.07.2023






Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
