
Certifikimet ne Agrobiznes
Rëndësia e Certifikimeve në Agrobiznes
Përcakton proceset që duhet të zbatohen me qëllim që sistemi i prodhimit bujqësor të jetë i qëndrueshëm, ekonomikisht fitimprurës dhe efikas, të mbrojë shëndetin e njeriut, duke i dhënë rëndësi shëndetit të kafshëve, mirëqenies dhe mjedisit. Çertifikimi është prova e përputhshmerisë me normativën e vendosur nga Enti ose Organizata. Çertifikimi është nje garanci e shkruar, e lëshuar nga një ent ose organizatë e huaj, e pavarur, e cila çertifikon një produkt të caktuar, shërbim ose sistem, sipas kërkesave të normës.
Kush janë certifikimet kryesore
HAACP është një sistem që synon analizën e sigurisë së ushqimit, bazuar në analizën e rrezikut, përcaktimin e pikave kritike të kontrollit dhe eliminimin e rreziqeve në prodhimin e ushqimit.
ISO 22000 është sistemi i Menaxhimit të Sigurisë Ushqimore si certifikimi më i lart ndërkombëtar që mund të arrihet në lidhje me sigurinë ushqimore dhe lidhet me zinxhirin ushqimor nga bujqësia deri tek shërbimet ushqimore, përpunimi, transporti dhe magazinimi në paketim dhe në shitje.
GLOBALGAP është një trupë private që ka përcaktuar vullnetarisht standardet për certifikimin e produkteve bujqësore me qëllim futjen e një standardi të sinkronizuar për praktikën e mirë bujqësore në botë.
Cfarë kosto ka një investim i tillë dhe si financohet nga NOA?
Certifikimet me standartet e lartëpërmendura kanë një kosto që varion nga 500 – 3000 euro, dhe mbështetet nga NOA me një procedurë të vecantë dhe produkt financiar të dedikuar. Vlen të përmendet që standarti Global Gap dhe Organik mbështetet me grant në masën 50% nga Agjencia e Zhvillimit Bujqësor dhe Rural, AZHBR dhe përfituesit mund të procesohen me shpejtësi nga NOA.
Këshillime të tjera




Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
