
Investime në teknologji për kultivimin & ruajtjen e Perimeve të Fushës
Kultivimi dhe ruajtja e Qepës
Në Shqipëri asnjëherë nuk ka munguar prodhimi vendor i qepës, pasi ka një klimë të përshtatshme për kultivimin e kësaj kulture bujqësore. Por, pavarësisht kësaj, nuk ka munduar as importi i qepës nga vendet e huaja, që në bazë të dhënave rezulton sasi të mëdha importi. Aktualisht Shqipëria prodhon rreth 104,333 ton qepë, ku si pasojë e pozicioneve gjeografike kultivohen disa varietete si psh.qepa e Drishtit, qepa e Mirasit, qepa e kuqe e Dishnices, qepa e Linit etj.
Trajtimi i qepës pas vjelje
Proçesi i tharjes së qepës
Qëllimet e proçesit të tharjes së qepës janë:
- Për të hequr të gjithë ujin sipërfaqësor ose lagështinë nga qepa;
- Për të tharë tre ose katër shtresa të lëkurës së qepës;
- Për të tharë kërcellin (mos harroni se pasi të pritet kërcelli, lihet i hapur dhe duhet mbajtur sa më i thatë).
Qepët mund të ruhen në dy nivele temperaturash: Midis 0 dhe 4 grade Celsius (në dimër) dhe midis 25 dhe 31 grade Celsius (në verë). Lagështia relative duhet të mbahet vazhdimisht ndërmjet 55% dhe 65%. Atmosfera e kontrolluar (CA) është një teknikë shumë e hulumtuar dhe e provuar që frenon natyrshëm mbirjen e qepës dhe minimizon humbjen e cilësisë gjatë ruajtjes. Ruajtja e kontrolluar e atmosferës mund të krijojë kushte optimale të ruajtjes për qepët. Frymëmarrja e qepës zvogëlohet duke ulur përqindjen e O2 brenda qelizës, duke rritur sasinë e CO2, duke kontrolluar lagështinë relative (RH) dhe duke rregulluar automatikisht temperaturën.
Tregtia Rajonale e Qepës
Kultivimi i qepës është një aktivitet fitim-prurës për fermerët Shqiptare, ku do veconim përzgjedhjen e kultivarëve me rezistencë të lartë në ruajtje dhe të kërkuara nga kanalet e tregut rajonal. Bazuar në kontot kulturale të NOA-s, kosto e kultivimit të një sipërfaqe prej 1ha me qepë kushton 874,150 lek dhe fermeri mbështetet me kredi 1-3 vjecare, me një procesim brënda ditës dhe pa kolateral.
Këshillime të tjera




Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022



Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
