


Programi "Leader for a Day" në NOA
12.06.2025
Fuqizimi i grave fermere dhe sipërmarrëse
11.06.2025
Mbrëmja Gala Down Syndrome Albania
06.06.2025

Konferenca vjetore e MFC
29.05.2025






Aktivitet "Team Building" Volejboll
22.12.2024





Fushata Kreditim i Zgjuar 2024
01.11.2024
Eventi "Takimi me Partnerët" të NOA
24.10.2024







Women Startup Competition Albania
20.06.2024

NOA në Ditën Botërore të Dhurimit të Gjakut
14.06.2024





25 vite, NOA
15.03.2024

NOA, një mikrofinancë "Ballkanike"
15.03.2024


Një Financë Njerëzore
15.12.2023

NOA në ditën Evropiane të Mikrofinancës!
27.10.2023


NOA, një aktor ballkanik!
23.10.2023


Fushata Kreditim i Zgjuar 2023
13.10.2023









Impakti social 2022
10.01.2023
NOA, pjesëmarrëse në Balkan Economic Forum!
21.11.2022
NOA bashkëpunim me USAID
15.11.2022

NOA pjesmarrëse në Fintech Days.
05.10.2022





Rëndësia e Mikrofinancës
20.05.2022

Noa merr pjesë në aktivitetin e JA
23.04.2021
Fushatë Borrowisely '18
23.04.2021
NOA fiton çmimin e parë në Bilbao!
23.04.2021
Ritmi i Biznesit në NOA
23.04.2021
Mbështesim panairin “Shqipëria punon tokën”
23.04.2021

Një shërbim edhe më i shpejtë për Individët
23.04.2021
Inagurohet Dega e re në Shkodër
23.04.2021


Fermer për një ditë – në Vilbashtov
23.04.2021
Summer Party – “NOA Let’s Rock”
23.04.2021
Dhuro gjak, shpëtoni jetë!
23.04.2021





Fushata “Kreditim i Zgjuar” në Korcë
23.04.2021
Fermer për një Ditë – në Korçë
23.04.2021
Konferenca e Mikrofinancës Shqiptare
23.04.2021
Konferenca e 20-të e Mikrofinancës
23.04.2021
Fermer për një ditë – në Fier
23.04.2021
NOA – Pastrim në Valbonë
23.04.2021
NOA në “Një fundjavë ndryshe”
23.04.2021
Fermer për një Ditë – në Berat
23.04.2021

#NOAKëshillon : Mbjelljet e II në sera

Këshillimi Bujqësor një risi për Institucionin Mikro-Financiar, NOA
Institucionit mikro-financiar NOA është ndër të vetmet mikro-financa në Shqipëri që përpos financimit të drejtpërdrejtë ofron për agrobiznesin edhe asistencë teknike dhe ekonomike. Kjo formë këshillimi përfshin të gjithë sektorët e bujqësisë (blegtori, pemëtari, vreshtari, perimtari etj, në çështjet ekonomike, sociale, juridike, në marketing dhe fushat të tjera të bujqësisë).
Kultivimi i perimeve në sera
Interesi nga fermerët për investime në serra diellore është rezultat i nje numri i faktorësh si:
a) Klimë dhe pozicion gjeografik shumë i favorshëm. Rendimentet dhe cilësia e produktit është e ndërlidhur drejtpërdrejt për disponueshmërinë, intensitetin dhe kohëzgjatjen e rrezeve te diellit.
b) Kosto relativisht e ulët e energjisë si dhe shumë mundësi për aplikimin e burime alternative të energjisë;
c) Cilësia e ujit dhe përberja e tokës;
d) Kërkesa në rritje për perime jo sezonale në Bashkimin Europian, dhe jo vetëm;
e) Mbështetje nga skemat kombëtare dhe ato të BE-së;
f) Disponueshmëria e fuqisë punëtore relativisht të përballueshme.
Struktura e mbjelljes në sera
Domatja është bima perimore që zë sipërfaqen më të madhe në serrat e mbjella me 856 ha kulturë e parë ose rreth 44%;
Kastraveci rreth 350 ha ose 18 %;
Speci rreth 280 ha ose 14 %;
Pjepri rreth 75.ha ose rreth 4 % ndërsa perimet e tjera 20 %;
Lushnja është zona e cila ka sipërfaqen më të madhe të serave dhe mban peshën kryesore të perimeve për eksport. Në Lushnjë janë rreth 589 ha me serra ose 30 % të gjithë sipërfaqes që janë në gjithë vendin.
Përgatitja e tokës për mbjellje
- Pastrimi nga mbetjet e bimëve;
- Punimi i thellë i tokës 35-40 cm;
- Dezifektimi i serrës dhe ambjenteve;
- Dezifektimi i inventarit të serrës: tavat, konstrukti i serrës;
- Dezifektimi i tokës me preparate për dëmtuesit e tokës (krimbat), Nematodat etj.
Një metodë efektive për këtë është djellëzimi i serrave.
Sa është kosto e inputeve për kultivimin e domates II në 1 ha sera?
Bazuar në kalkulimet e kontove kulturale të NOA-s, kosto e kultivimit arrin një vlerë rreth 1,100,000 lek/vit (kosto e fidaneve është 680,000 lek dhe inputeve 420,000 lek) dhe fermeri mbështetet me kredi afat-shkurtër, me një proçesim brenda ditës, pa kolateral dhe me 1 (një) pagesë të vetme shlyerjeje.
Të reja të tjera

#NOAKëshillon
29.07.2021
“Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
22.07.2021


