04.03.2024

Festojmë 15 vjetorin e nxitjes së sipërmarrjes: Suksesi i programit Erasmus për sipërmarrësit e rinj

Komisioni Evropian me krenari po shënon 15 vjetorin e programit Erasmus për Sipërmarrësit e Rinj (EYE), një nismë historike e krijuar për të formësuar të ardhmen e sipërmarrjes në të gjithë Evropën. EYE po nxit bashkëpunimin ndërkombëtar, duke pasuruar aftësitë sipërmarrëse dhe nxit inovacionin.

NOA, në rolin e Organizatës Ndërmjetëse (IO) ka kënaqësinë të jetë partnere për Shqipërinë në këtë nismë.

Ky program u ofron sipërmarrësve të rinj dhe potencialë, një mundësi unike për shkëmbime ndërkombëtare të krijuara për t'i kthyer në biznes idetë e tyre novatore. EYE është një program i cili jo vetëm që ndihmon në kapërcimin e pengesave fillestare të fillimit dhe drejtimit të një biznesi, por gjithashtu lehtëson ndërkombëtarizimin e NVM-ve dhe partneriteteve të biznesit. Pjesëmarrësit fitojnë trajnime të paçmueshme në vendin e punës dhe zhvillojnë aftësitë e tyre sipërmarrëse nëpërmjet bashkëpunimit me një sipërmarrës pritës me përvojë jashtë vendit, që zgjat nga 1 deri në 6 muaj. Për të siguaruar akses në këtë program, BE-ja ofron mbështetje financiare për të ndihmuar në mbulimin e shpenzimeve të udhëtimit dhe të jetesës gjatë kohës së qëndrimit jashtë.

Sipërmarrësit mikpritës me përvojë përfitojnë nga perspektivat dhe aftësitë e reja të sjella nga sipërmarrës të rinj dhe të motivuar. Ky bashkëpunim hap dyert për të eksploruar ide inovative që mund të rrisin bizneset e tyre, duke mundësuar ndërkombëtarizimin, aksesin në tregje të reja dhe formimin e partneriteteve të reja, duke rritur më tej avantazhin e tyre konkurrues.

Deri më sot, programi ka krijuar rreth 12,000 shkëmbime biznesi në mbi 45 vende. Viti 2023 shënoi një nivel historik me mbi 5000 aplikime, duke demonstruar suksesin e jashtëzakonshëm të këtij programi. Programi EYE ka një vlerësim të lartë miratimi, me 98% të sipërmarrësve të rinj që e rekomandojnë atë dhe 92% e pjesëmarrësve të cilët mbajnë kontakte pas shkëmbimit të tyre.

Ky program mbështetet dhe lehtësohet nga një gamë e gjerë organizatash ndërmjetëse në të gjithë Evropën dhe më gjerë intermediary organisations

Komisioni Evropian mbetet i përkushtuar për të përmirësuar programin EYE në të ardhmen, duke siguruar që ai të vazhdojë të mbështesë sipërmarrësit në zhvillim dhe të kontribuojë në një ekosistem biznesi evropian elastik dhe inovativ. Sipërmarrësit aspirantë dhe pronarë biznesesh me përvojë janë të ftuar t'i bashkohen këtij komuniteti dhe të bëhen pjesë e historisë së suksesit EYE.

Për më shume informacion dhe si të bëheni pjesë e këtij programi vizitoni linkun më poshtë: 

https://www.noafin.al/eye-erasmus-for-young-entrepreneurs-c86

Për të aplikuar në program vizitoni këtë link:

www.erasmus-entrepreneurs.eu

Për të parë historitë e suksesit vizitoni këtë link:

https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/page.php?cid=9

 

 

Të reja të tjera