
Këshillimi Smart - Kultivimi dhe trendi i shalqinit
Shkurt- Mars, koha e mbjelljes së shalqinit
Prodhimi i shalqinit në BE arriti në 2.73 milionë tonë, duke shënuar një rritje prej 1.6% krahasuar me një vit më parë. Vlera totale e tregut të shalqinjve të importuar në BE arriti në 770 milionë euro. Luhatja e kërkesës për shalqi u shfaq në Korrik 2024, ku pavarësisht ofertës së tregut, plotësimi i kërkesës për shalqi në Europën Perëndimore dhe Veriore ishte dukshëm më i ulët për shkak të kushteve klimaterike. Kjo solli në një rënie të mprehtë të çmimeve, me varietetet me fara rreth 0,30 USD për kilogram dhe varietetet pa farë me 0,45 USD për kilogram. Si përmbledhje, viti 2024 ishte një vit sfidues për prodhuesit e shalqinjve në EU, spikatur nga fatkeqësitë mjedisore dhe ç’ekuilibrat e tregut. Kombinimi i mbiprodhimit në rajone të caktuara, moti i pafavorshëm që ndikon në kërkesën në tregjet kryesore dhe sfidat logjistike çuan në vështirësi financiare për shumë kultivues. Këto situata paraqesin rëndësinë e strategjive adaptive në bujqësi për të zbutur ndikimet e ndryshueshmërisë së klimës dhe luhatjeve të tregut.
Po Shqipëria?
Vlerësohet që në vitin 2024, Shqipëria prodhoi rreth 288,000 ton shalqi, duke treguar një rritje nga vitet e mëparshme. Gjithashtu, nga statistikat Europiane të vitit 2023 rezulton që Shqipëria ka arritur të eksportojë 17,258 ton shalqi duke gjeneruar një vlerë prej 8.95 milion Euro, ndërkohë që paraqitet një rënie e eksporteve gjatë vitit 2024.
Çfarë duhet të kenë parasysh fermerët që kultivojnë shalqi?
Nëse fermerët duan të kultivojnë shalqinj për tregun evropian, ata duhet të fokusohen në varietetet, standardet e cilësisë dhe preferencat e tregut. Këtu janë disa këshilla kryesore që NOA u rekomandon fermerëve:
a). Kultivimi i varieteteve të preferuara nga konsumatori Europian, si: a). Shalqinj pa fara.
b). Madhësi të vogla dhe të mesme (3-6 kg).
c). Aromë, shije e ëmbël dhe lëkurë e hollë (brix ≥10-12%).
d). Hibride Crimson Sweet, Sugar Baby dhe Premium Pa-fara.
-Respektim të standardeve të marketingut, si psh.: a). Uniformitet të produktit. b). Paketim ose etiketim që lidhet me gjurmueshmërinë.
- Respektim të standardeve të sigurisë ushqimore. Certifikimin Global Gap ose Organik.
“NOA Financon, NOA Këshillon”
Këshillime të tjera



Këshillimi Smart - Kultivimi i Luleshtrydhes
06.03.2025










Agroturizmi, një trend i ri në Shqipëri
25.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i mishit të derrit
15.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
11.11.2024




Këshillimi Smart - Trendi i hudhrës
25.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i mandarinave
09.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i domates
19.08.2024
Këshillimi Smart - Trendi i shalqinit
08.08.2024

Këshillimi Smart - Trendi i limonit
30.07.2024
Këshillimi Smart - Trendi i portokalleve
19.07.2024
Trendi i tregut të mollës në BE
11.07.2024
Trendi i mjalit
08.07.2024
Trendi i prodhimit dhe konsumimit të verës
27.06.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
14.06.2024
Këshillimi Smart - Kultivimi i spinaqit
06.06.2024
Këshillimi Smart - Tuta Absoluta në sera
29.05.2024
Këshillimi Smart - Hiri i vreshtit
16.05.2024
Këshillimi Smart - Trajtimi i vreshtave
10.05.2024


Këshillimi Smart - Prodhimi i qumështit
11.04.2024

Këshillimi Smart - Luleshtrydhja
28.03.2024


Këshillimi Smart - Skemat kombëtare 2024
22.02.2024
Këshillimi Smart - Dixhitalizimi i bujqësisë
16.02.2024

Këshillimi Smart - Kultivimi i Misrit
01.02.2024
Këshillimi Smart - Shalqini
26.01.2024
Këshillimi Smart - Tregu fruta - perimeve
17.01.2024

Këshillimi Smart - Konsumo shqip
27.12.2023
Këshillimi Smart - Siguria ushqimore
14.12.2023
Forumi Ekonomik Ballkanik 2023 - Agrotech
04.12.2023
Këshillimi Smart - Të imtat
24.11.2023
Këshillimi Smart - Holstein
10.11.2023
Këshillimi Smart - Kreditim i Zgjuar 2023
30.10.2023
Këshillimi Smart - Karrota
24.10.2023
Këshillimi Smart - Kivi
11.10.2023
Këshillimi Smart - Ujitja me panele diellore
05.10.2023
Këshillimi Smart - Ulliri dhe vaji i ullirit
26.09.2023
Këshillimi Smart - Hidet
21.09.2023
Këshillimi Smart - Rrjeta anti-breshër
12.09.2023
Këshillimi Smart - Mandarina
30.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot 2
23.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot
14.08.2023
Këshillimi Smart - Molla
02.08.2023

Këshillimi Smart - Vreshtaria dhe Verëtaria
17.07.2023






Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
