
Këshillimi Smart - Trendi i verës në BE gjatë 10 vjeçarit të ardhshëm
PARASHIKIMI I TRENDIT TE VERES NE BE GJATE 2025-2035
Sektori i verës në Shqipëri ka njohur një zhvillim të ndjeshëm vitet e fundit, duke u kthyer në një industri premtuese për ekonominë dhe turizmin vendas. Në Shqipëri operojnë rreth 250 kantina vere, ku rreth 70 kantina janë të rregjistruar konform ligjit, dhe vetëm 25 prej tyre mbajnë peshën kryesore të prodhimit të verës. Pavarësisht se kemi një rritje të ndjeshme të prodhimit dhe konsumit të brëndshëm, importi shfaqet me një rritje prej 30%. Ndërkohe, konsumi i verës në BE pritet të bjerë me rreth 1% në vit nga tani deri në vitin 2035, pra në rreth 19,8 l për frymë (nga mesatarja 22,3 l në 2020-2024). Kjo përqasje ndryshon nga vendi në vend, me ulje të konsiderueshme të konsumit në disa nga vendet kryesore që konsumojnë verë (p.sh. Franca, Gjermania). Ndërsa konsumi është rritur në vendet ku konsumi i verës është më pak tradicional (p.sh. Çekia, Polonia dhe Suedia). Së bashku me tkurrjen e konsumit të verës, një ndryshim i dukshëm paraqitet në preferencat e konsumatorit, me një rënie të përgjithshme të verërave të kuqe dhe një rritje për verërat më të freskëta dhe më të lehta për t'u pirë, veçanërisht verërat e gazuara (proseko). Ndërkohë vërehet një rritje të numrit të kantinave organike të certifikuara në Europë, veçanërisht në Francë, Itali, Spanjë. Politikat e BE-së inkurajojnë praktikat e gjelbra të prodhimit, duke përfshirë përdorimin e reduktuar të pesticideve dhe reduktimin e gjurmës së karbonit.
Ndërkohë që trendi i verëtarisë në vendet e BE-së parashikohet në rënie, një trend pozitiv rezulton për rajonin Ballkanik. Industria e verërave në Ballkan po rritet me shpejtësi, me një fokus të fortë në varietetet vendase të rrushit, përmirësimin e cilësisë dhe turizmin e verërave. Ndërsa sfidat mbeten, rritja e investimeve, përpjekjet për një marketing cilësor dhe modernizimi sektorit, po e pozicionojnë Ballkanin si një fuqi në zhvillim në botën e verës, dhe furnizues i tregjeve elitare. Një nga pikat e forta të Ballkanit janë varietetet e tij unike vendase të rrushit, të cilat i dallojnë verërat e tij nga ato të Evropës Perëndimore.
“NOA Financon, NOA Këshillon”
Këshillime të tjera


Këshillimi Smart - Kultivimi i Luleshtrydhes
06.03.2025










Agroturizmi, një trend i ri në Shqipëri
25.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i mishit të derrit
15.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
11.11.2024




Këshillimi Smart - Trendi i hudhrës
25.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i mandarinave
09.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i domates
19.08.2024
Këshillimi Smart - Trendi i shalqinit
08.08.2024

Këshillimi Smart - Trendi i limonit
30.07.2024
Këshillimi Smart - Trendi i portokalleve
19.07.2024
Trendi i tregut të mollës në BE
11.07.2024
Trendi i mjalit
08.07.2024
Trendi i prodhimit dhe konsumimit të verës
27.06.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
14.06.2024
Këshillimi Smart - Kultivimi i spinaqit
06.06.2024
Këshillimi Smart - Tuta Absoluta në sera
29.05.2024
Këshillimi Smart - Hiri i vreshtit
16.05.2024
Këshillimi Smart - Trajtimi i vreshtave
10.05.2024


Këshillimi Smart - Prodhimi i qumështit
11.04.2024

Këshillimi Smart - Luleshtrydhja
28.03.2024


Këshillimi Smart - Skemat kombëtare 2024
22.02.2024
Këshillimi Smart - Dixhitalizimi i bujqësisë
16.02.2024

Këshillimi Smart - Kultivimi i Misrit
01.02.2024
Këshillimi Smart - Shalqini
26.01.2024
Këshillimi Smart - Tregu fruta - perimeve
17.01.2024

Këshillimi Smart - Konsumo shqip
27.12.2023
Këshillimi Smart - Siguria ushqimore
14.12.2023
Forumi Ekonomik Ballkanik 2023 - Agrotech
04.12.2023
Këshillimi Smart - Të imtat
24.11.2023
Këshillimi Smart - Holstein
10.11.2023
Këshillimi Smart - Kreditim i Zgjuar 2023
30.10.2023
Këshillimi Smart - Karrota
24.10.2023
Këshillimi Smart - Kivi
11.10.2023
Këshillimi Smart - Ujitja me panele diellore
05.10.2023
Këshillimi Smart - Ulliri dhe vaji i ullirit
26.09.2023
Këshillimi Smart - Hidet
21.09.2023
Këshillimi Smart - Rrjeta anti-breshër
12.09.2023
Këshillimi Smart - Mandarina
30.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot 2
23.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot
14.08.2023
Këshillimi Smart - Molla
02.08.2023

Këshillimi Smart - Vreshtaria dhe Verëtaria
17.07.2023






Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
