10.01.2025

Këshillimi Smart - Parashikimi i trendit të frutave në BE

Parashikimi i trendit të frutave në BE gjatë 2025-2035

Prodhimi i frutave në BE do të përballet me sfida që lidhen me efektet ekstreme të motit, rritjen e kostove të energjisë, kufizimet në përdorimin e pesticideve dhe rritjen e shfaqjes së dëmtuesve. Deri në vitin 2035, konsumi i frutave të freskëta në BE pritet të jetë i qëndrueshëm ose të rritet, i nxitur nga rritja e ndërgjegjësimit të konsumatorëve për përfitimet e adoptimit të një diete të pasur me fruta, si dhe nga iniciativat e promovimit publik. Duke supozuar kushte të qëndrueshme moti, prodhimi i mollës në BE pritet të mbetet i qëndrueshëm për shkak të rritjes së rendimenteve, duke kompensuar një rënie në sipërfaqen e kultivuar. Konsumi i mollëve për frymë në BE mund të rritet për shkak të preferencave të konsumatorëve bazuar edhe në varietetet e reja të mollëve. Prodhimi i pjeshkës dhe nektarinës në BE pritet të bjerë gjatë perspektivës, ndërsa konsumi i pjeshkës dhe nektarinës së freskët mbetet relativisht i qëndrueshëm. Prodhimi i portokallit pritet të rritet lehtë, i nxitur nga një përqindje më e lartë e prodhimit për konsum të freskët. Konsumi i portokalleve të freskëta në BE pritet të rritet.

Pra, nga analiza parashikuese e BE-së, rezulton që fermerët Shqiptarë duhet të intesifikojnë shërbimet agro-teknike, të respektojnë kriteret e sigurisë ushqimore dhe të marketingut, për një treg që shfaqet i sigurtë.

“NOA Financon, NOA Këshillon”

Këshillime të tjera