
Këshillimi Smart - Konsumo natën e fundvitit SHQIP
Traditat kulinare në festat e fundvitit
Sezoni i festave në Europë është më shumë një kohë për bashkim dhe festime të përbashketa familjare, është një festë e traditave të pasura të kuzhinës që datojnë shekuj më parë. Çdo vend, dhe shpesh edhe çdo rajon, ka pjata unike festash që përgatiten dhe shërbehen posaçërisht gjatë festave të Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri.
Disa nga gatimet tradicionale në vendet europiane
Italia. Kulinaria Italiane përmban 3 gatime tradicionale për fundvitin: a). Mish derri i gatuar me thjerrëza si simbol i prosperitetit; b). Panetone; c). Nougat (lloj ëmbëlsire e ngrirë) me arra dhe mjaltë.
Franca. Në Franca tryeza tradicionale përmban: a). Gjel deti i mbushur me gështenja; b). Oysters (lloj midhje oqeani) dhe mëlçi pate ose rose; c). Kek në formë druri.
Gjermania. Fundi i vitit në Gjermani festohet me: a). Patë e Krishtlindjeve e mbushur me mollë, qepë dhe barishte; b). Ëmbëlsirë me fruta të kuqe dhe salcë manaferrash; c). Bukë Krishtlindjesh e mbushur me rrush të thatë dhe fruta pylli.
Greqia. Në tryezën tradicionale greke të fund-vitit përfshihet: a). Bukë tradicionale e Krishtlindjeve (Christopsomo); b). Biskota mjalti me arra (Melomakarona); c). Biskota bajamesh me sheqer pluhur (gurabie).
Kush janë gatimet tradicionale shqiptare për fund-vitin?
Shqipëria në krahasim me shumë vende Europiane, ka një “arsenal” produktesh bujqësore dhe blegtorale, dhe një kulinari shumë të pasur. Në Shqipëri, në fundvit mund të shijosh produktet e mishit vendas që spikat gjeli detit, mishi i gicit, mishi i të imtave, mishi i viçit, produktet e detit ku spikat levreku, koca, ngjalat e gjolit, oktapodi dhe karkaleci i thellësive etj., produktet perimore të freskëta si domatja, kastraveci, lakra, karrota, lulelakra, brokoli, patatja dhe panxhari etj. si dhe frutat e freskëta si molla, portokalli, mandarina, arrat dhe gështenjat. Pjesë e zinxhirit bujqësor vendas janë edhe kaçkavalli i lopës, deles, gjalpi me aromë, salca e kosit, apo të gjitha llojet e turshive dhe bizeleve të ngrira.
Gjeli Detit. Ky produkt është kryefjala e Vitit të Ri në Shqipëri, i cili gatuhet në disa forma si me përshesh, me oriz, i mbushur me arra ose gështenja. Gjeli i Detit rritet tradicionalisht në zonat përreth Tiranës, Elbasanit, Peqinit, Beratit, Lushnjës, Fierit, Lezhës dhe Shkodrës.
Mishi i derrit/gicit. Mishi i derrit gatuhet në të gjitha format e tij, i pjekur në furrë, si proshutë, pancetë, rosto etj. Veçanërisht fatsjellëse konsiderohet hunda e derrit, e cila nuk duhet t’i mungojë tavolinës suaj si simbol i progresit. Derri/gicat rriten në zonën e Lezhës, Korçës dhe Fierit.
Bakllavaja. E ëmbël dhe me plot shije, me shërbet e arra, bakllavaja pa dyshim është lezeti i tryezës shqiptare të Vitit të Ri. Bakllavaja është shndërruar në një traditë mesdhetare, përgatitja e së cilës kulmon në festat e fundvitit, ku padyshim pjesë e kësaj tradite është edhe Shqipëria.
Vera e kuqe. Thuhet që një verë e mirë, e ndarë me të dashurit, kënaq qiellzat edhe zemrat. Në Shqipëri prodhohen verëra të shkëlqyera me varietetet autoktone si Shesh, Kallmet, Vranac, Cërrujë, Puls, Vlosh etj..
“NOA Financon, NOA Këshillon”
Këshillime të tjera









Agroturizmi, një trend i ri në Shqipëri
25.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i mishit të derrit
15.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
11.11.2024




Këshillimi Smart - Trendi i hudhrës
25.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i mandarinave
09.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i domates
19.08.2024
Këshillimi Smart - Trendi i shalqinit
08.08.2024

Këshillimi Smart - Trendi i limonit
30.07.2024
Këshillimi Smart - Trendi i portokalleve
19.07.2024
Trendi i tregut të mollës në BE
11.07.2024
Trendi i mjalit
08.07.2024
Trendi i prodhimit dhe konsumimit të verës
27.06.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
14.06.2024
Këshillimi Smart - Kultivimi i spinaqit
06.06.2024
Këshillimi Smart - Tuta Absoluta në sera
29.05.2024
Këshillimi Smart - Hiri i vreshtit
16.05.2024
Këshillimi Smart - Trajtimi i vreshtave
10.05.2024


Këshillimi Smart - Prodhimi i qumështit
11.04.2024

Këshillimi Smart - Luleshtrydhja
28.03.2024


Këshillimi Smart - Skemat kombëtare 2024
22.02.2024
Këshillimi Smart - Dixhitalizimi i bujqësisë
16.02.2024

Këshillimi Smart - Kultivimi i Misrit
01.02.2024
Këshillimi Smart - Shalqini
26.01.2024
Këshillimi Smart - Tregu fruta - perimeve
17.01.2024

Këshillimi Smart - Konsumo shqip
27.12.2023
Këshillimi Smart - Siguria ushqimore
14.12.2023
Forumi Ekonomik Ballkanik 2023 - Agrotech
04.12.2023
Këshillimi Smart - Të imtat
24.11.2023
Këshillimi Smart - Holstein
10.11.2023
Këshillimi Smart - Kreditim i Zgjuar 2023
30.10.2023
Këshillimi Smart - Karrota
24.10.2023
Këshillimi Smart - Kivi
11.10.2023
Këshillimi Smart - Ujitja me panele diellore
05.10.2023
Këshillimi Smart - Ulliri dhe vaji i ullirit
26.09.2023
Këshillimi Smart - Hidet
21.09.2023
Këshillimi Smart - Rrjeta anti-breshër
12.09.2023
Këshillimi Smart - Mandarina
30.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot 2
23.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot
14.08.2023
Këshillimi Smart - Molla
02.08.2023

Këshillimi Smart - Vreshtaria dhe Verëtaria
17.07.2023






Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
