
Këshillimi Smart - Standardet e tregut të përbashkët Europian për kulturën e domates
Klasifikimi i domateve sipas standardeve të UNECE
Standardet e tregtisë/eksporteve së domates janë vendosur për të garantuar cilësi, qëndrueshmëri dhe tregti të drejtë si në tregjet vendase ashtu edhe në ato ndërkombëtare. Këto standarde ndryshojnë në varësi të vendit, tregut dhe përdorimit të synuar (konsumi i freskët kundrejt përpunimit) dhe janë strikte gjatë tregtisë në vendet Europiane.
Standardet në EU janë të përcaktuara nga UNECE (Komisioni Ekonomik i Kombeve të Bashkuara për Evropën) që për domatet janë si mëposhtë:
1). Madhësia dhe klasi: Kategoritë e madhësisë. Domatet kategorizohen sipas diametrit (të matura kryesisht në milimetra). Kategoritë e zakonshme të madhësive: E vogël (më pak se 30mm); E mesme (30–50 mm); E madhe (mbi 50 mm).
Uniformiteti: Domatet në të njëjtën klasë duhet të jenë uniforme në madhësi për një pamje të qëndrueshme.
2). Ngjyra dhe pjekuria: Fazat e ngjyrave vlerësohen në bazë të niveleve të pjekurisë, zakonisht: a). E papjekur në ngjyrë të gjelbër, b). Ndryshimi i lehtë i ngjyrës, c). Ndryshimi i ngjyrës deri në 30%. d). Ngjyrë rozë, 30–60% ndryshim i ngjyrës, e). E kuqe e lehtë, 60–90% ndryshim ngjyrash; f). E kuqe, e pjekur plotësisht
Ngjyra uniforme. Domatet duhet të kenë ngjyrë uniforme të përshtatshme për klasën e tyre.
3). Forma dhe pamja: Forma. Duhet të jetë në përputhje me formën tipike të varietetit.
Defektet. Domatet duhet të jenë pa defekte të mëdha si çarje, njolla ose deformime.
4). Standardet e paketimit: Pesha ose në numër. Domatet shiten sipas peshës (p.sh. kilogramë ose paund) ose numërim (p.sh., për copë).
Materialet e paketimit. Shpesh paketohen në kuti, arka ose qese rrjetë që e mbrojnë nga dëmtimi.
Etiketimi. Kutitë/arkat duhet të përfshijnë: a). Emri i varietetit; b). Pesha; c). Emri i prodhuesit ose furnizuesit; d). Klasi; e). Vendi i origjinës.
5). Klasi i cilësisë Standardet shpesh ndjekin sistemet kombëtare ose ndërkombëtare të klasifikimit, të tilla si Standardet Evropiane (UNECE):
Extra Klas. Cilësi superiore, pa defekte.
Klasa I. Cilësi e mirë, defekte të lehta lejohen.
Klasa II. Cilësi e tregtueshme, më shumë defekte të lejuara.
6). Kërkesat për sigurinë ushqimore
Kufijtë e mbetjeve. Duhet të jenë në përputhje me kufijtë e mbetjeve të pesticideve & kimikateve të vendosura nga organet rregullatore të BE-së.
Standardet e higjienës. Domatet duhet të trajtohen dhe paketohen në kushte higjienike për të parandaluar kontaminimin.
Gjurmuëshmëria. Tregje Europiane kërkojnë informacion gjurmuese nga ferma te konsumatori, certifikimi ISO, Global Gap apo IFS.
“NOA Financon, NOA Këshillon”
Këshillime të tjera









Agroturizmi, një trend i ri në Shqipëri
25.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i mishit të derrit
15.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
11.11.2024




Këshillimi Smart - Trendi i hudhrës
25.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i mandarinave
09.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i domates
19.08.2024
Këshillimi Smart - Trendi i shalqinit
08.08.2024

Këshillimi Smart - Trendi i limonit
30.07.2024
Këshillimi Smart - Trendi i portokalleve
19.07.2024
Trendi i tregut të mollës në BE
11.07.2024
Trendi i mjalit
08.07.2024
Trendi i prodhimit dhe konsumimit të verës
27.06.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
14.06.2024
Këshillimi Smart - Kultivimi i spinaqit
06.06.2024
Këshillimi Smart - Tuta Absoluta në sera
29.05.2024
Këshillimi Smart - Hiri i vreshtit
16.05.2024
Këshillimi Smart - Trajtimi i vreshtave
10.05.2024


Këshillimi Smart - Prodhimi i qumështit
11.04.2024

Këshillimi Smart - Luleshtrydhja
28.03.2024


Këshillimi Smart - Skemat kombëtare 2024
22.02.2024
Këshillimi Smart - Dixhitalizimi i bujqësisë
16.02.2024

Këshillimi Smart - Kultivimi i Misrit
01.02.2024
Këshillimi Smart - Shalqini
26.01.2024
Këshillimi Smart - Tregu fruta - perimeve
17.01.2024

Këshillimi Smart - Konsumo shqip
27.12.2023
Këshillimi Smart - Siguria ushqimore
14.12.2023
Forumi Ekonomik Ballkanik 2023 - Agrotech
04.12.2023
Këshillimi Smart - Të imtat
24.11.2023
Këshillimi Smart - Holstein
10.11.2023
Këshillimi Smart - Kreditim i Zgjuar 2023
30.10.2023
Këshillimi Smart - Karrota
24.10.2023
Këshillimi Smart - Kivi
11.10.2023
Këshillimi Smart - Ujitja me panele diellore
05.10.2023
Këshillimi Smart - Ulliri dhe vaji i ullirit
26.09.2023
Këshillimi Smart - Hidet
21.09.2023
Këshillimi Smart - Rrjeta anti-breshër
12.09.2023
Këshillimi Smart - Mandarina
30.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot 2
23.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot
14.08.2023
Këshillimi Smart - Molla
02.08.2023

Këshillimi Smart - Vreshtaria dhe Verëtaria
17.07.2023






Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
