
Këshillimi Smart - Vjelja dhe ruajtja e mollës
Vjelja dhe ruajtja e mollës
Në Shqipëri janë mbjellë rreth 21,065 ha me pemë frutore, ku peshën kryesore e zë molla. Molla kryesisht kultivohet në rajonin e Korçës dhe Dibrës. Sipërfaqja e tokës së kultivuar me mollë është rreth 4,741 ha me një prodhimtari në shkallë kombëtare me rreth 103,645 ton mollë. Peshën kryesore e zë qarku i Korçës me rreth 2,273 ha (52%), i ndjekur nga qarku i Dibrës me 439 ha (10%), si dhe nga qarku i Fierit me 396 ha (9%).
Vlerësime të përafërta sugjerojnë se kostoja për prodhimin e ushqimit që shpërdorohet ne botë është rreth 750 miliardë USD dhe rreth 1.3 miliardë ton, e mjaftueshme për të ushqyer 2 miliardë njerëz në mbarë botën.
Humbjet vjetore të produkteve bujqësore në botë variojnë nga 5% në 35% dhe për vendet në zhvillim, si Shqipëria, variojnë nga 20-50% humbje para se të arrijnë tek konsumatorët.
Teknologjia pas vjelje së mollës
Teknologjia pas vjeljes për mollët përfshin një gamë të gjerë metodash dhe praktikash që synojnë ruajtjen e cilësisë, shijes dhe jetëgjatësisë së mollëve pas vjeljes.
Para-ftohje. Menjëherë pas vjeljes, mollët i nënshtrohen procesit të paraftohjes. Kjo përfshin vendosjen e mollëve të sapo vjelura në një mjedis të ajrosur mirë dhe të kontrolluar nga temperatura. Qëllimi kryesor këtu është heqja e nxehtësisë së mbetur nga fusha gjatë grumbullimit dhe transportit në magazinë.
Klasifikimi. Mollët klasifikohen në bazë të madhësisë, pamjes dhe cilësisë së përgjithshme të tyre. Procesi i klasifikimit përfshin renditjen manuale në gjashtë kategori të madhësive të ndryshme. Këto klasifikime cilësore janë pjesë e standardeve që përcaktohen nga klasat si AAA, AA, A; A, B, C.
Magazinimi/ruajtja frigoriferike. Mollët pas vjeljes mund të ruhen për një periudhë të gjatë, duke filluar nga katër deri në tetë muaj. Ambientet e ruajtjes së ftohtë ofrojnë mjedisin optimal për ruajtjen e freskisë së mollës. Këto njësi magazinimi mbahen me kujdes në temperatura specifike, që zakonisht variojnë nga -1°C deri në 4°, me nivele lagështie të ruajtura në 85-90%. Kushtet e tilla të kontrolluara ndihmojnë në vonimin e procesit të pjekjes, duke parandaluar prishjen e mollës dhe siguri tregu.
“NOA Financon, NOA Këshillon”
Këshillime të tjera



Këshillimi Smart - Kultivimi i Luleshtrydhes
06.03.2025











Agroturizmi, një trend i ri në Shqipëri
25.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i mishit të derrit
15.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
11.11.2024




Këshillimi Smart - Trendi i hudhrës
25.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i mandarinave
09.09.2024
Këshillimi Smart - Trendi i domates
19.08.2024
Këshillimi Smart - Trendi i shalqinit
08.08.2024

Këshillimi Smart - Trendi i limonit
30.07.2024
Këshillimi Smart - Trendi i portokalleve
19.07.2024
Trendi i tregut të mollës në BE
11.07.2024
Trendi i mjalit
08.07.2024
Trendi i prodhimit dhe konsumimit të verës
27.06.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
14.06.2024
Këshillimi Smart - Kultivimi i spinaqit
06.06.2024
Këshillimi Smart - Tuta Absoluta në sera
29.05.2024
Këshillimi Smart - Hiri i vreshtit
16.05.2024
Këshillimi Smart - Trajtimi i vreshtave
10.05.2024


Këshillimi Smart - Prodhimi i qumështit
11.04.2024

Këshillimi Smart - Luleshtrydhja
28.03.2024


Këshillimi Smart - Skemat kombëtare 2024
22.02.2024
Këshillimi Smart - Dixhitalizimi i bujqësisë
16.02.2024

Këshillimi Smart - Kultivimi i Misrit
01.02.2024
Këshillimi Smart - Shalqini
26.01.2024
Këshillimi Smart - Tregu fruta - perimeve
17.01.2024

Këshillimi Smart - Konsumo shqip
27.12.2023
Këshillimi Smart - Siguria ushqimore
14.12.2023
Forumi Ekonomik Ballkanik 2023 - Agrotech
04.12.2023
Këshillimi Smart - Të imtat
24.11.2023
Këshillimi Smart - Holstein
10.11.2023
Këshillimi Smart - Kreditim i Zgjuar 2023
30.10.2023
Këshillimi Smart - Karrota
24.10.2023
Këshillimi Smart - Kivi
11.10.2023
Këshillimi Smart - Ujitja me panele diellore
05.10.2023
Këshillimi Smart - Ulliri dhe vaji i ullirit
26.09.2023
Këshillimi Smart - Hidet
21.09.2023
Këshillimi Smart - Rrjeta anti-breshër
12.09.2023
Këshillimi Smart - Mandarina
30.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot 2
23.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot
14.08.2023
Këshillimi Smart - Molla
02.08.2023

Këshillimi Smart - Vreshtaria dhe Verëtaria
17.07.2023






Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
