
Trendi i tregut të mollës në BE
Parashikimi i trendit të mollës për vitin 2024
Në Shqipëri janë të mbjella rreth 14.7 milion rrënjë pemë frutore, ku peshën kryesore e zë molla. Molla kryesisht kultivohet në rajonin e Korçës dhe Dibrës. Sipërfaqja e tokës së kultivuar me mollë është rreth 4,741 ha me një prodhimtari në shkallë kombëtare rreth 104,000 ton mollë. Në Shqipëri operojnë vetëm 2 fabrika të përpunimit të lëngut të mollës (Korçë dhe Peshkopi) ndërkohë që importi i lëngjeve të frutave mbetet relativisht i lartë, rreth 3000 ton në një vlerë rreth 3.5 milion Euro. Shqipëria importon edhe koncentrat frutash që përllogaritet në një vlerë rreth 700,000 euro. Shqipëria zë vendin e dytë në botë në konsumin e mollës me rreth 32 kg/frymë.
Si paraqitet trendi botëror i mollës?
Prodhimi i mollëve në BE në 2023/24 pritet të ulet me 6.3% në 11.1 milion ton (3.6% nën mesataren 5-vjeçare), si pasojë e rënies së prodhimit në vendet kryesore prodhuese të BE-së (p.sh. në Gjermani rezulton një rënie nga viti në vit me -12%, në Francë me -10%, në Poloni me -9%). Kjo vjen si rezultat i reduktimit të sipërfaqes së kultivuar (çdo vit ulet me -4%) dhe kushteve të pafavorshme të motit që ndikuan negativisht në rendimentet dhe cilësinë e frutave.
Mungesa e reshjeve për disa muaj së bashku me polinimin e kufizuar në pranverë, rritja e ndikimit të dëmtuesve dhe kostot e larta të prodhimit janë arsyet kryesore për këtë rënie.
Në total, 7.1 milionë ton mollë pritet të përdoren për konsum të freskët (-5.7% nga viti në vit) dhe 4.1 milionë ton për përpunim (-5.2%). Pjesa e mollëve që hyjnë në përpunim pritet të jetë e ngjashme me vitin e kaluar.
Nisur nga mungesa e mollës në treg, kryesisht asaj cilësore, konsumi i mollëve të freskëta në BE për frymë mund të bjerë në 14.3 kg (7% më pak se viti i kaluar) dhe për mollët e përpunuara pritet të mbetet e qëndrueshme në 8.5 kg. Në 2023/24, eksportet e BE-së në mollë të freskëta pritet të ulet me 15% (22% nën mesataren 5-vjeçare), për shkak të uljes së prodhimit. Megjithatë, importet e mollëve të freskëta në BE pritet të rriten me 11% nga viti në vit. Në 2023/24, edhe eksportet e BE-së të mollëve të përpunuara (lëngje ose të thata) mund të bien me 19% (17% nën mesataren 5-vjeçare).
“NOA Financon, NOA Këshillon”
Këshillime të tjera



Këshillimi Smart - Kultivimi i Luleshtrydhes
06.03.2025











Agroturizmi, një trend i ri në Shqipëri
25.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i mishit të derrit
15.11.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
11.11.2024




Këshillimi Smart - Trendi i hudhrës
25.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i mandarinave
09.09.2024

Këshillimi Smart - Trendi i domates
19.08.2024
Këshillimi Smart - Trendi i shalqinit
08.08.2024

Këshillimi Smart - Trendi i limonit
30.07.2024
Këshillimi Smart - Trendi i portokalleve
19.07.2024
Trendi i mjalit
08.07.2024
Trendi i prodhimit dhe konsumimit të verës
27.06.2024
Këshillimi Smart - Trendi i vajit të ullirit
14.06.2024
Këshillimi Smart - Kultivimi i spinaqit
06.06.2024
Këshillimi Smart - Tuta Absoluta në sera
29.05.2024
Këshillimi Smart - Hiri i vreshtit
16.05.2024
Këshillimi Smart - Trajtimi i vreshtave
10.05.2024


Këshillimi Smart - Prodhimi i qumështit
11.04.2024

Këshillimi Smart - Luleshtrydhja
28.03.2024


Këshillimi Smart - Skemat kombëtare 2024
22.02.2024
Këshillimi Smart - Dixhitalizimi i bujqësisë
16.02.2024

Këshillimi Smart - Kultivimi i Misrit
01.02.2024
Këshillimi Smart - Shalqini
26.01.2024
Këshillimi Smart - Tregu fruta - perimeve
17.01.2024

Këshillimi Smart - Konsumo shqip
27.12.2023
Këshillimi Smart - Siguria ushqimore
14.12.2023
Forumi Ekonomik Ballkanik 2023 - Agrotech
04.12.2023
Këshillimi Smart - Të imtat
24.11.2023
Këshillimi Smart - Holstein
10.11.2023
Këshillimi Smart - Kreditim i Zgjuar 2023
30.10.2023
Këshillimi Smart - Karrota
24.10.2023
Këshillimi Smart - Kivi
11.10.2023
Këshillimi Smart - Ujitja me panele diellore
05.10.2023
Këshillimi Smart - Ulliri dhe vaji i ullirit
26.09.2023
Këshillimi Smart - Hidet
21.09.2023
Këshillimi Smart - Rrjeta anti-breshër
12.09.2023
Këshillimi Smart - Mandarina
30.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot 2
23.08.2023
Këshillimi Smart - Baxhot
14.08.2023
Këshillimi Smart - Molla
02.08.2023

Këshillimi Smart - Vreshtaria dhe Verëtaria
17.07.2023






Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Financimi i Verëtarisë
05.09.2021
Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
